Fenntarthatósági Díjat kapott a CATL alapítója és elnöke, Dr. Robin Zeng

2023-11-10

2023. november 10. - Dr. Robin Zeng, a Contemporary Amperex Technology Co., Ltd. (CATL) alapítója és elnöke kapta idén a rangos Nobel Sustainability Trust fenntarthatósági díját, amelyet minden évben a fenntartható gazdasági növekedés előmozdításáért ítélnek oda. Dr. Zheng a rangos elismerést november 9-én, a Nobel Sustainability Münchenben tartott csúcstalálkozóján a fenntartható energiatermelés népszerűsítésében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért vehette át. A CATL alapító-elnöke elkötelezett abban, hogy korunk az energiatermelése  fenntartható módon, a jövő generációinak veszélyeztetése nélkül történjen. 


A Contemporary Amperex Technology Co., Ltd. (CATL) az innovatív energiaipari technológiák fejlesztése terén világszerte elismert piaci szereplője. Dr. Robin Zeng, a vállalat alapítója és elnöke november 9-én Münchenben a Nobel Fenntarthatósági Csúcstalálkozó keretében vehette át a „Nobel Sustainability Trust Outstanding Contribution Medal and Certificate” fenntarthatósági díjat.


Dr. Zenget a fenntartható energiatermelés népszerűsítésében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért jelölték a rangos díjra. Vezetése alatt, 2011-ben alapított CATL a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb akkumulátorgyártójává vált az elektromos járművek piacán. A vállalat a kezdetektől élen járt az energiatárolással kapcsolatos fejlesztésekben, miközben magas színvonalú termékekkel és szolgáltatásokkal járult hozzá a világ éghajlatvédelmi törekvéseinek támogatásához.


"A CATL 2011-es alapítása óta elkötelezett a kitűzött fenntarthatósági célok elérése iránt, amelyek jól illeszkednek Kína és a világ éghajlatvédelmi törekvéseihez. Vállalatunk célja a szén-dioxid-semlegesség elérése, melynek köszönhetően még több fenntartható megoldást fejlesztünk és kínálnunk partnereink és az elektromos járművek felhasználói számára. Ez a mozgatórugója minden technológiai innovációnknak." - mondta Dr. Robin Zeng, a CATL alapítója és elnöke köszönőbeszédében.


A CATL világszerte 13 gyártóbázis és 5 kutatási és fejlesztési központ működtetése során széleskörű tapasztalatokat szerzett az iparágban. A vállalat nagy hangsúlyt helyez a fenntartható gyártásra, zöld energiatermelésre és a környezetbarát logisztikai folyamatokra. A világon egyedüliként a CATL két gyára rendelkezik Lighthouse-elismeréssel az akkumulátoriparban és már négy akkumulátorgyárában már elérte a karbonsemlegességet, amellyel aktívan támogatja a nemzetközi közösség által kitűzött karbonsemlegességi célokat. A CATL célja, hogy a jövőben debreceni üzemében is bevezesse a környezetbarát gyártási technológiát és hasznosítsa a zöld logisztika terén szerzett tapasztalatait.


A díjjal a CATL innovációs erőfeszítéseit is elismerik, ami a vállalat egyik legfontosabb alapértéke. A CATL idén augusztusban mutatta be szupergyorsan tölthető Shenxing akkumulátorát, mely 10 perces töltéssel 400 km-es hatótávolságot képes biztosítani. A Qilin akkumulátor, amelyet a TIME magazin a 2022-es év legjobb innovációjának választott egyetlen feltöltéssel több mint 1000 km-es hatótávolságot biztosít. Az energiatárolási ágazatban a CATL folyadékhűtéses energiatárolási megoldásai 20 éven át biztosítják a biztonságos és megbízható működést, jelentősen javítva a megújuló energiával kapcsolatos alkalmazások gazdaságosságát és hatékonyságát.


A Dr. Zheng által alapított vállalat tevékenységével aktívan hozzájárul az e-mobilitás elterjedéséhez és a globális energiaátállás megvalósulásához azáltal, hogy világszerte elérhetővé teszi a kiváló minőségű energiatárolási technológiáját. Az SNE Research legfrissebb adatai szerint a cég globális piaci részesedése 2023 első felében elérte a 34%-ot. A CATL termékei jelenleg 55 országot és régiót fednek le világszerte, az elektromos járművekbe szerelhető CATL akkumulátorok száma mára meghaladta a 400 GWh-t. Így a világon minden harmadik elektromos járművet CATL akkumulátor hajt.

A Nobel Sustainability Trust Kiemelkedő Hozzájárulási Érmét és Oklevelét idén Dr. Robin Zeng mellett John Kerry vette át. Az Egyesült Államok elnöki klímaváltozási küldöttje és korábbi külügyminisztere 2015-ben kulcsszerepet játszott a Párizsi Megállapodással kapcsolatos tárgyalásokban.


A Fenntarthatósági Díjat a Nobel Sustainability Trust támogatja. Az alapítvány célja a fenntartható gazdasági növekedés előmozdítása, amely megóvja bolygónk ökoszisztémáját. Az évente megrendezésre kerülő Nobel Fenntarthatósági Csúcstalálkozó rangos és nagy érdeklődéssel várt esemény, amely különböző területek befolyásos vezetőit és szakértőit hozza közös platformra.


***


További információért látogasson el a www.catl.com oldalra, vagy lépjen kapcsolatba velünk a CATH-Sajto@catl.com címen.